Open / sluit het menu
Online Stemtool

Digitale besluitvorming door coronaspoedwet

De coronaspoedwet biedt verenigingen en VVE’s de kans om de algemene leden vergadering (alv) te laten plaatsvinden en ook de stemming digitaal te houden. Door deze noodwet zijn de digitale stemmen rechtsgeldig. Op deze pagina lees je wat de coronaspoedwet inhoudt en welke mogelijkheden er zijn met betrekking tot een digitale besluitvorming voor een online vergadering.

Wat houdt de coronaspoedwet in?

De coronaspoedwet is een tijdelijke wet dat door het Ministerie van Justitie en Veiligheid vanwege de uitbraak van het coronavirus is opgesteld. Ook wel genoemd de ‘Tijdelijke wet COVID-19 Justitie en Veiligheid’. Door deze noodwet kunnen nu onder andere vergaderingen via elektronische middelen gehouden worden. De tijdelijke wet vervalt momenteel op 1 april 2021, maar het wordt steeds met twee maanden verlengd.

Mogelijkheden besluitvorming tijdens online vergadering

Voor het organiseren van een vergadering zijn er aantal mogelijkheden dat een bestuur van een vereniging, VVE of organisatie kan doen. De vergadering kan door elektronische manier laten plaatsvinden, ook al staat dit niet in de statuten beschreven. Ook heeft men de mogelijkheid om de vergadering maximaal 4 maanden uit te stellen. Hieronder bespreken wij de volgende mogelijkheden:

  • Online vergaderen inclusief digitaal stemmen

Wanneer je als bestuur kiest om de ALV volledig online te houden, dan wordt de vergadering op een normale wijze voorbereidt maar dan via Teams, Zoom of een andere geschikte tool. Een groot voordeel van digitaal vergadering, is dat het zorgt voor een grote opkomst van de leden en het eenvoudiger in te plannen. Lees hier 6 tips hoe je een online ALV organiseert.

  • Vooraf online laten stemmen

Bij deze mogelijkheid ontvangt iedere stemgerechtigden alle stukken en gewenste besluiten per mail of per post. Zij krijgen dan de kans om voorafgaand aan de online vergadering alvast te stemmen op de besluiten. Met de Onlinestemtool.nl kunnen stemmingen een langere periode openstaan, waardoor je ieder lid de mogelijkheid geeft om op elk gewenst moment te stemmen. Geef hierbij duidelijk aan waarover gestemd wordt en van wanneer tot wanneer zij de tijd hebben om te stemmen. Daarnaast is het van belang dat de mensen van te voren vragen mogen stellen. Deze vragen kunnen binnen 72 uur voor de vergadering worden gesteld en worden tijdens de digitale alv besproken. Dit kan een eenvoudige oplossing zijn om de online vergadering soepel en efficient te laten verlopen.

  • Vergadering 4 maanden uitstellen

Vanwege het coronavirus met daarbij de aangescherpte maatregelen is het niet mogelijk om een fysieke alv te organiseren. Indien het bestuur er liever niet voor kiest om ALV online te houden, dan kan men de vergadering tot 4 maanden uitstellen. Dit kan vanaf het moment waarop de ALV volgens de statuten zou moeten plaatsvinden. Deze manier wordt echter niet aangeraden indien er over belangrijke zaken moet worden gestemd, zoals een bestuurswisselingen of statutenwijziging.

Heb jij een online vergadering waarbij er digitaal gestemd kan worden? Neem dan contact op via info@onlinestemtool.nl of bel naar 085-0654618.

Onder andere deze organisaties kiezen voor veilig en eenvoudig stemmen via OnlineStemtool.nl :
VAB HEMAJOVDSODMVOBAEJMKNRBImperial LogisticsHV Leidsche RijnNBBUTelindusVSOAOrcaWikimedia NederlandNederland Distributie LandZetacomOvalNVOFysiogroep HaaglandenHome InsteadKNMTKNVROHolland SolarISFRVC Medical ITTri MovereUSV HerculesVCOHWVV BoniWinter Guard The Pride Huizen WSV Noord Zuid NieuwkoopEben HaezerschoolHCBDEcoburenCaecilia