Open / sluit het menu
Online Stemtool

Is digitale besluitvorming rechtsgeldig?

JA, de coronaspoedwet biedt de mogelijkheid om rechtsgeldig een stemming of verkiezing volledig online te laten plaatsvinden. Op deze pagina lees je meer over de coronaspoedwet. Ook gaan we hieronder in op de mogelijkheden van digitale besluitvorming tijdens een online vergadering.

Wat houdt de coronaspoedwet in?

De coronaspoedwet is een tijdelijke wet die door het Ministerie van Justitie en Veiligheid vanwege de uitbraak van het coronavirus is opgesteld. Ook wel genoemd de ‘Tijdelijke wet COVID-19 Justitie en Veiligheid’. Door deze noodwet kun je als bestuur van een vereniging, VVE, coöperatie, medezeggenschapsraad of stichting besluiten om stemgerechtigden digitaal te laten stemmen, ook al staat dit niet in de statuten beschreven. Wel is het noodzakelijk dat voldaan wordt aan een aantal randvoorwaarden

Besluitvorming tijdens online vergadering

Het is mogelijk om stemgerechtigden gedurende een bepaalde periode online te laten stemmen via OnlineStemtool.nl. Deze tool is ook uitermate geschikt om stemgerechtigden te laten stemmen tijdens een online vergadering.

  • Online vergaderen inclusief digitaal stemmen

Wanneer je als bestuur kiest om de ALV volledig online te houden, dan wordt de vergadering gehouden via bijvoorbeeld Microsoft Teams of Zoom. Een groot voordeel van een digitale vergadering, is dat het zorgt voor een grote opkomst van de leden, het is eenvoudig in te plannen en het is vaak goedkoper. Lees hier de 6 randvoorwaarden waar je online ALV aan moet voldoen. Tijdens de vergadering volgen de stemgerechtigden via Teams of Zoom de vergadering en kunnen zij ook vragen stellen. Via OnlineStemtool.nl geven de stemgerechtigden antwoord op de gestelde vragen. OnlineStemtool.nl heeft de mogelijkheid dat stemgerechtigden pas antwoord kunnen geven op een vraag nadat deze in de vergadering is besproken en bediscussiëerd. Nadat stemgerechtigden hun stem hebben uitgebracht zijn de stemresultaten direct te bekijken. Bekijk hier het webinar waarin getoond wordt hoe dit werkt en hoe dit er dan uit ziet. 

  • Vooraf online laten stemmen

Bij deze mogelijkheid ontvangt iedere stemgerechtigden alle stukken en de voorgestelde besluiten per mail of per post. Zij krijgen dan de kans om voorafgaand aan de online vergadering alvast te stemmen op de besluiten. Met Onlinestemtool.nl kunnen stemmingen een langere periode openstaan, waardoor ieder lid op elk gewenst moment kunt stemmen. Geef hierbij duidelijk aan waarover gestemd wordt en van wanneer tot wanneer zij de tijd hebben om te stemmen. Het is ook belangrijk dat de stemmers tot 72 uur voor de vergadering vragen kunnen stellen. De vragen moeten tijdens de digitale ALV worden besproken. Door stemgerechtigden vooraf te laten stemmen en de mogelijkheid te geven om vragen te stellen, zal de vergadering soepeler verlopen en voldoet het ook aan de voorwaarden vanuit de digitale noodwet.

Heb jij een online vergadering waarbij er digitaal gestemd moet worden? Neem dan contact op via info@onlinestemtool.nl of bel naar 085-0654618.

Onder andere deze organisaties kiezen voor veilig en eenvoudig stemmen via OnlineStemtool :
VAB HEMAJOVDSODMVOBAEJMKNRBImperial LogisticsHV Leidsche RijnNBBUTelindusVSOAOrcaWikimedia NederlandNederland Distributie LandZetacomOvalNVOFysiogroep HaaglandenHome InsteadKNVROHolland SolarISFRVC Medical ITTri MovereUSV HerculesVCOHWVV BoniWinter Guard The Pride Huizen WSV Noord Zuid NieuwkoopEben HaezerschoolHCBDEcoburenCaecilia